Жените кои почесто имаат сексуални односи подобро помнат

Ако се суди според резултатите на новата студија која ја спровел тим од Универзитетот McGill во Канада, жените кои почесто имаат сексуални односи подобро помнат. 

img

Истражувањето за тоа како PVI или пенисно-вагиналниот однос влијае на женскиот мозок, дојде до заклучок дека жените кои почесот имаат секс подобро и полесно памтат апстрактни зборови.

Канаѓаните пронашле врска меѓу сексот и растот на нервното ткиво во хипокампусот, делуваат на мозокот одговорно за контрола на емоциите, нервниот систем и меморијата или памтењето, пишува Индепендент.

 

Значи, резултатите покажале дека жените кои често практикуваат секс подобро помнат апстрактни зборови, но зачестеноста на сексуалните односи немало влијание на помнење на лицата.

Поврзаноста со помнењето може да биде резултат на фактот дека сексот е вид на телесни вежби и дека помага при ослободување од стрес и депресија, а со самото тоа и има позитивни ефекти на помнењето. 

Тагови:

Facebook impact:

Објавено среда, 28 февруари 2018 05:29:00
Напишано од Виолета


Последни вести