ГИ ПРЖИТЕ ЈАЈЦАТА НА СОНЧОГЛЕДОВО МАСЛО? ЗАБОРАВЕТЕ, ЕВЕ ЗОШТО

Иако и маслиновото масло е растително, сепак со загревање на ова масло се ослободува помалку алдехиди, па затоа е подобар избор од сончогледовото.

img

Јајцата се одличен избор за најважниот оброк во денот – појадокот! Содржат околу седум грама протеини и ако ги приготвувате на многу малку маснотија, може да бидат многу здрав оброк. Со промена на мастите во кои ги пржите јајцата, тој оброк можете да ги направите уште поздрави, но и повкусни.

Сончогледовото масло заменете го со маслиново и со тоа, освен есенцијалните антиоксиданси кои ни се потребни бидејќи се борат против слободните радикали во организмот, ќе добиете и многу повкусен оброк.

Истражувањата покажаа дека приготвувањето на намирниците на растително масло не е најдобриот избор за здравјето бидејќи „обичните“ растителни масла ослободуваат штетни состојки, алдехиди. Иако и маслиновото масло е растително, со загревање на ова масло се ослободуваат сепак многу помалку алдехиди.

Истовремено, побрзо се загрева, со што јајцата побрзо се пржат и го задржуваат својствениот вкус.

 

Тагови:

Facebook impact:

Објавено среда, 14 март 2018 04:21:00
Напишано од емилија


Последни вести