Зошто Париз го викаат град на светлината

Во времето на просветителството бил центар на култура , едукација и филозофија  и затоа се сметал за град на просветителството. Освен тоа Париз е прв град во Европа  кои ја раширил уличната мрежа на осветлување и го осветлил патот на своите граѓани и туристи .

img

Во денешно време најмногу поради америчките филмови Париз се нарекува и град на љубовта , поради неговиот романтичен приказ во филмовите и заради тоа многу  парови и брачни двојки го посетуваат Париз.

Покрај  тоа во Париз постои и мост на уметноста каде паровите со катанци ја заклучуваат својата љубов за да трае вечно.

Facebook impact:

Објавено понеделник, 09 јануари 2017 09:38:00
Напишано од elenaM