Кој е кодошот кој ја направи „листата на неподобни“ во Архивот?!

Деновиве кога се потпишува во тајност договорот за „добрососедство“ со Бугарија во најголема тајност сите се прашуваат зошто молчи Државниот архив на РМ. Поупатените знаат дека молчењето се должи на воведувањето на целосна диктатура и на разрешувањето на над дваесет раководители во исто време, без образложение или пак врз основа на неизвршување на работните задачи!

img

Да, да, сите се разрешени иако новиот Вршител на должност никогаш нити ги видел нити ги слушнал. Тоа укажува дека некој му дал „листа за отстрел“ која тој како фигуринка морал да ја спроведе. 

А сменет е, според наши информации, тим кој компетентно, навремено и брзо ги обавувал сите поставени задачи. Од дигитализација на стари документи, до дигитализирање на документите на собранието на РМ (околу 1 милион страници), па до подготвување на книги, монографии и изведување на меѓународни истражувања, изложби, конференции... Повеќето од овие проекти беа поддржани од страна на Владата на РМ. 

Но за ова повеќе детали во наредните текстови. Да се вратиме на КРТОТ кој ја подготви „листата за отстрел“. Според наши сознанија од извори од ДАРМ се работи за Димитар Богески.

Тој, Димитар Богески се појавил деновиве во Комисијата за Култура на ВМРО-ДПМНЕ, со намера да стане нејзин член. Имал намера да се инфилтрира што повеќе во ВМРО за да може да ги кодоши луѓето кај РЕЖИМОТ на Заев. На новата квислиншка влада преку неговиот „мецена“ Сашо им ветил дека ќе ги информира за сите активности на ВМРО, а за возврат тие требало да му дадат влијателна позиција во Архивот. 

За овој план да му успее се „здружил“ со кадар од ВМРО-ДПМНЕ кој сега „високо“ котира (се е договорено на „братско и искрено кафе“ во близина на архивот). Имале заеднички договор за взаемно штитење. Едниот да го штити Димитар во ВМРО, а вториот да биде заштитен од Димитар во време на честите отсуства од работа. На ова Димитар рекол дека нема проблем бидејќи е мошне близок со Сашо - директорот во сенка, а пред 15 години и В.Д. директор на СДС (за него во друга прилика подетално) и можел да среди се. Сега биле неговите пет минути во архивот...

ПУЛС24 е детално информиран за овие размени на ветувања како помеѓу „млад брачен пар“ и ќе ве информираме за се. 

 

Facebook impact:

Објавено недела, 23 јули 2017 06:00:00
Напишано од леонардо


Последни вести

img

СВЕТСКИОТ ГОТВАЧКИ ВРВ ЌЕ СЕ НАТПРЕВАРУВА ВО СТРУМИЦА

Шеесетина врвни Master Chef судии и околу тристотина натпреварувачи и гости од цел свет, од утре ќе го отворат Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017. И по обемот и по квалитетот на имињата кои што нешто значат во светот на гастрономијата, овој настан е најголемиот кога било одржан кулинарски натпревар не само во нашата земја, туку и во поширокиот регион. Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017, ќе се одвива од 24 до 28 октомври во Струмица, а домаќин ќе биде Хотелот Вила Парк. Големиот настан кој што е влезен во календарот на глобалните случувања од ваков тип, е во организација на Асоцијацијата на готвачи и шефови на кујни од Македонија - ГастроМак, со логистичка поддршка од WACS – World Association of Chefs Societies, Светската организација на шефови на кујни, асоцијација која што ги обединува националните кулинарски здруженија од преку 150 држави во светот. 

img

Прилеп го одбележа државниот празник 23- ти Октомври

Годинава државниот празник 23 –ти Октомври Прилеп го одбележа скромно со положување на цвеќе на личностите кои го дале својот . По повод одбележувањето на државниот празник 23-ти Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, делегација од локалната самоуправа на општина Прилеп и претставници од  политичката партија на ВМРО ДПМНЕ и Коалцијата положија свежо цвеќе пред споменикот на: Методија Андонов – Ченто, Пере Тошев и  Ѓорче Петров, а една делегација се поклони и положи цвеќе на гробовите на Пере Тошев, кој се наоѓа во црквата Св.Благовештение и на гробот на  Методија Патчев, во Кадино село. При оваа пригода градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески го истакна знaчењето на овој празник за македонскиот народ и ја потенцира важноста од зачувувањето на интегритетот и суверенитетот на Р. Македонија.