Кој ќе го освои кеј на Вардар и како? И зошто!

Секоја промена си носи свои белези. Да не речам позитивни и негативни новини. Па така и оваа. Ни седна во „Кремпитата“ чоЕк што го интересира аболиција, амнестија и избегнување на секој начин на правдата. 

Не знаете која зграда е Кремпита? Како бе така?! Па зградата на Владата. Така „шарените“ ја нарекуваа додека беа надвор. А сега? Сега е веројатно „симбол на Слободата“...

img

Секоја промена си носи свои белези. Да не речам позитивни и негативни новини. Па така и оваа. Ни седна во „Кремпитата“ чоЕк што го интересира аболиција, амнестија и избегнување на секој начин на правдата. 

Не знаете која зграда е Кремпита? Како бе така?! Па зградата на Владата. Така „шарените“ ја нарекуваа додека беа надвор. А сега? Сега е веројатно „симбол на Слободата“...

Но за кремпитата дополнително ќе збориме. Сега сакав збор, два за кејот. Седам некни на кафе. И ете ги, со кола, затемнети стакла, куршум обесен на ретровизорот и ми се чини она СЕГЛЕДАЧКО ОКО што муслиманите (а и многу православни) го носат за среќа. А под мишка популарната „педерка“ која асоцира на оружје. Фризовите? Па што да ти кажам. Шишево плус ропотово па на квадрат. И се поднасмеав. Кога другар ми ми вика, што ти е бе, овие се оние БАЊАТИТЕ. Не како нас...

Колата за малку во галијата не ја паркираа. Се разбира АГРЕСИВНО треба да се одбележи теренот. Да се знае дека Вардар не е линија на поделбата. Туку можеби Рамстор, Парламент, Броз, па накај Лептокарија...

Не ми верувате? Ве подбуцнувам? Ај за брзо време ќе збориме пак. Текстот ќе стои тука. Отворен за критика и дебата. 

П.С. Кејот мора да го освојат, а и понатака, што е можно подалеку према Водно. Мора да се одбележи новата реалност, која резонира со вибрациите од Тирана...

Тагови:

Вардар

Facebook impact:

Објавено недела, 04 јуни 2017 11:20:00
Напишано од леонардо


Последни вести

img

СВЕТСКИОТ ГОТВАЧКИ ВРВ ЌЕ СЕ НАТПРЕВАРУВА ВО СТРУМИЦА

Шеесетина врвни Master Chef судии и околу тристотина натпреварувачи и гости од цел свет, од утре ќе го отворат Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017. И по обемот и по квалитетот на имињата кои што нешто значат во светот на гастрономијата, овој настан е најголемиот кога било одржан кулинарски натпревар не само во нашата земја, туку и во поширокиот регион. Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017, ќе се одвива од 24 до 28 октомври во Струмица, а домаќин ќе биде Хотелот Вила Парк. Големиот настан кој што е влезен во календарот на глобалните случувања од ваков тип, е во организација на Асоцијацијата на готвачи и шефови на кујни од Македонија - ГастроМак, со логистичка поддршка од WACS – World Association of Chefs Societies, Светската организација на шефови на кујни, асоцијација која што ги обединува националните кулинарски здруженија од преку 150 држави во светот. 

img

Прилеп го одбележа државниот празник 23- ти Октомври

Годинава државниот празник 23 –ти Октомври Прилеп го одбележа скромно со положување на цвеќе на личностите кои го дале својот . По повод одбележувањето на државниот празник 23-ти Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, делегација од локалната самоуправа на општина Прилеп и претставници од  политичката партија на ВМРО ДПМНЕ и Коалцијата положија свежо цвеќе пред споменикот на: Методија Андонов – Ченто, Пере Тошев и  Ѓорче Петров, а една делегација се поклони и положи цвеќе на гробовите на Пере Тошев, кој се наоѓа во црквата Св.Благовештение и на гробот на  Методија Патчев, во Кадино село. При оваа пригода градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески го истакна знaчењето на овој празник за македонскиот народ и ја потенцира важноста од зачувувањето на интегритетот и суверенитетот на Р. Македонија.