Твитер не стивнува: Заев и Верушевски конечно „се запознаа“ на вчерашниот протест

Скопје, 11 октомври 2016 година - наместо да се празнува во духот на еден од поважните датуми во историјата на Македонија и гордо граѓаните да се присетуваат на делата на нашите претци кои се бореле за слободата на оваа земја, помина во евтино парадирање на предавници на државата.

img

Убавината на вчерашното празнично сквернавење е извлечената поука од непочитувањето на државните празници и обидот да се одвлече внимание на јавноста од потсетување на историјата.

На СДСМ и нивните следбеници повеќе ништо не им е свето што се однесува на Македонија, а тоа го докажаа со организирање на протест на еден од најважните датуми за Македонија.

Историската нишка која го поврзува минатото со сегашноста не важи за СДСМ, бидејќи иднината на Македонија ја гледаат под опсада на САД и нивните начела да се изгуби правото на суверенитет на државата и да се потпадне под влијание.

Не сечие влијание, туку да се федерализира земјата. Проблемот е суштински, бидејќи според досегашните искуства на земја од регионот и давање право на држава на одредено малцинство, се доаѓа до заклучок дека отстапувањето од националните интереси води до постојан притисок и нови обиди за деградација. Од друга страна, обидот на неалбански етнички малцинства да се изборат за свои права и да издвојат независност преку референдуми, резултира со закани за санкции и пласирани изговори за „нарушување на меѓународното право“.

Објавено среда, 12 октомври 2016 2:11:00
Напишано од Ирина


Последни вести

img

СВЕТСКИОТ ГОТВАЧКИ ВРВ ЌЕ СЕ НАТПРЕВАРУВА ВО СТРУМИЦА

Шеесетина врвни Master Chef судии и околу тристотина натпреварувачи и гости од цел свет, од утре ќе го отворат Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017. И по обемот и по квалитетот на имињата кои што нешто значат во светот на гастрономијата, овој настан е најголемиот кога било одржан кулинарски натпревар не само во нашата земја, туку и во поширокиот регион. Вториот Интернационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017, ќе се одвива од 24 до 28 октомври во Струмица, а домаќин ќе биде Хотелот Вила Парк. Големиот настан кој што е влезен во календарот на глобалните случувања од ваков тип, е во организација на Асоцијацијата на готвачи и шефови на кујни од Македонија - ГастроМак, со логистичка поддршка од WACS – World Association of Chefs Societies, Светската организација на шефови на кујни, асоцијација која што ги обединува националните кулинарски здруженија од преку 150 држави во светот. 

img

Прилеп го одбележа државниот празник 23- ти Октомври

Годинава државниот празник 23 –ти Октомври Прилеп го одбележа скромно со положување на цвеќе на личностите кои го дале својот . По повод одбележувањето на државниот празник 23-ти Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, делегација од локалната самоуправа на општина Прилеп и претставници од  политичката партија на ВМРО ДПМНЕ и Коалцијата положија свежо цвеќе пред споменикот на: Методија Андонов – Ченто, Пере Тошев и  Ѓорче Петров, а една делегација се поклони и положи цвеќе на гробовите на Пере Тошев, кој се наоѓа во црквата Св.Благовештение и на гробот на  Методија Патчев, во Кадино село. При оваа пригода градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески го истакна знaчењето на овој празник за македонскиот народ и ја потенцира важноста од зачувувањето на интегритетот и суверенитетот на Р. Македонија.