Слика на Леонардо Да Винчи стара 500 години продадена за 450 милиони долари

Петстотини години стара слика од Исус Христос насликана од Леонардо да Винчи е продадена на аукција во Њујорк за рекордни 450 милиони долари, што ја прави најскапо уметничко дело во светот.

img

Сликата „Salvator Mundi“ што во превод значи „Спасител на светот“ најверојатно е насликана по 1505-тата година

Почетната цена на сликата на аукцијата во „Кристис“ била 100 милиони долари. Сликата е продадена за 20-тина минути, а за неа биле заинтересирани шест купувачи чии понуди скокале за 20-30 милиони долари што е невообичаено.

Досегашни рекордери беа „Жените од Алжир“ на Пикасо продадена за 179,4 милиони долари и една слика на Пол Гоген продадена за 300 милиони долари.

Тагови:

слика Да Винчи

Facebook impact:

Објавено четврток, 16 ноември 2017 07:35:00
Напишано од Вероника