Спортот ќе се издигне на уште повисоко ниво, со новите мерки за спорт

Издвојување на дел од добивката на обложувалниците за спортот, ограниченото ослободување од данок на добивка на компаниите коишто ќе финансираат спортски клубови, спортисти, спортски федерации, но и врвни тренери од странство во спортските академии во Македонија се дел од владините спортски мерки кои стапија на сила на 1-ви јануари.

img

Дали овие мерки можат да поттикнат позитивни спортски резултати? На оваа тема зборуваше Кире Лазаров во ОКО на ТВ НОВА.

„Со новиот закон за спорт мислам дека спортот ќе се издигне на уште повисоко ниво, тоа можеби требаше уште порано да се направи, но никогаш не е доцна. Со овие мерки клубовите ќе добијат свои поддржувачи и тоа е многу важно за развивање и на други центри, не само во Скопје“, истакна Лазаров.

Додаде дека моментално во Македонија имаме два квалитетни ракометни клуба – Вардар и Металург, додека другите центри полека се будат. Важни се клубовите, вели, но важна е националната селекција.

Тагови:

спорт мерки

Facebook impact:

Објавено недела, 08 јануари 2017 04:27:00
Напишано од Емилија


Последни вести