Џорџ Сорос очаен: Проектот „отворено општество“ во длабока криза

„Отворено општество“ минува низ криза  и се движиме кон различни  форми на затворено општество, од фашистичката диктатура на мафијашка држава. Ова е затоа што избраните лидери не успеаја да ги задовола  разумните очекувања и надежите  на електоратот ", рече Џорџ Сорос, американски шпекулант, милијардер и наводен „ филантроп “, веројатно со најголемата улога во финансирањето на т.н.„прогресивни“ НВО на Запад  и во светот.

img

По Брегзит  и победата  на Доналд Трамп шпекулант Џорџ Сорос (86), татко на Фондацијата Институт отворено општество, од највлијателен фонд, кој е финансиран од светот на т.н. „прогресивна“  НВО, кој во голема мера ја финансираа  изборната кампања на Хилари Клинтон, предупредува на „објективна криза на отвореното општество“  каква Сорос развил  во согласност со теоријата на филозофот Карл Попер. Американскиот милијардер ја осмислил Поперовата теорија и    т.н. „отворено општество“како база, која одбива идентитет, граници и нации, со  активизам на членовите  преку разни невладини организации и  влијае на власта.

Сепак, сведоци сме дека разни невладини организации, всушност, "влијаат на власта", но лидерите на истите тие здружувања  добиваат заповеди и насоки токму  од  елитата, кои директно влијаат на политичките  промени. Од друга страна, добронамерни лица кои им се придружија живеат во заблуда дека  влијаат врз донесувањето одлуки на врвот.

Американскиот милијардер за многу години во сите начини, и без двоумење, дури и да плаќаат организации и демонстранти  на улиците,  се обидува да ја задржи илузијата на човештвото на овој монструозен проект. Неговата последна задача му е активизам против новоизбраниот претседател Трамп. Но, Џорџ Сорос ќе стане свесен дека проектот  "отворено општество" е  во криза, меѓу другото и поради тоа што населението во светот е се поинформирано  и на самото споменување на невладини организации и организации повеќето буквално   чувствуваат гадење и одвратност, кон нив и се што прават, дури и   кога тоа го прават од  „добри намери“.

Џорџ Сорос: „ЕУ ја отелотворува идејата за слободно општество“

Горките  размислувања на  "Pit Bull"  во светот на финансиите, кој стана „филантроп“ и "добротвор" за сите "либерали" и "прогресивни" политички процеси во светот, неодамна  објави Проект синдикејт.

"Многумина се убедени дека  елита им ја украла демократијата. Глобализацијата има огромно влијание врз економските и политичките текови и доведе до економски договор меѓу богатите и сиромашните земји. За жал, и во двата случаи нееднаквоста ја влошува ситуацијата. Во индустријализираниот свет придобивки  почнаа  да имаат  пред се сопственици на големи финансиски капитал, кои сочинуваат помалку од 1% од населението. Недостатокот на прераспределувањето политики е главен извор на незадоволство, што се користи од страна на непријателите на демократијата. Сепак, влијанието, особено во Европа, и доаѓа со другите партии. На почетокот јас очајно ја поддржав Европската унија, затоа што мислев дека суштината на отвореното општество на ЕУ е  заедница на демократски држави кои се подготвени да жртвуваат дел од својот суверенитет за општо добро ", вели ништо помалку од Џорџ Сорос, кој вели  дека 1% од  елитата на богатите земји  има  корист од процесот на глобализација, иако и  самио ѝ припаѓа.

„Штедењето ги погодува само Германците и нивните интереси“

Основачот на Фондацијата Отворено општество потсетува на кризата во 2008 година и ја критикуваше германската канцеларка Ангела Меркел.

"Сè се одвиваше драстично погрешно. По падот во 2008 година   доброволната  унија врз основа на еднаквост се претвори во однос  меѓу доверителите и должниците, кои и  во минатото имале проблеми, но ги  почитувале  нивните обврски. Кредиторите, сепак,  наметнале  услови кои     должниците мораат да ги почитуваат. Ова не е однос врз основа на еднаквост. Германија дејствуваше како европски хегемон, но не може да ги исполни обврските што треба да бидат исполнети од страна на најсилните и  гледаат  исклучиво на сопствените интереси. Ако го споредиме  однесувањето на САД по Втората светска војна  со делувањето на  Германија по кризата во 2008 година. САД го започнаа Маршаловиот план кој го  дадоа ЕУ, а Германија воведе програма на мерки за штедење, кои требало  да ги  задоволат  само  интересите на Германците “, рекол американскиот милијардер.

Објавено вторник, 10 јануари 2017 9:19:00
Напишано од Виолета