Падна снег во Сахара

Снег падна неделаva во регионот на алжирскиот град Аин Сефра, кој се наоѓа во пустината Сахара, објавија локалните весници.

img

Снежните врнежи почнаа во раните утрински часови и брзо ги покриja песочните дини.

Снег врне и во Саудиска Арабија и во Сирија

Снежната покривка достигна до 40 см и почна да се топи околу 17 часот.

Нормалната градска температура во јануари варира помеѓу 6 и 12 степени.

Снегот во пустината падна по четврт пат во последните 37 години.

Интересен факт е дека последната снежна покривка ја покрила Сахара во декември 2017 година.

Во истовреме делови од САД се наоѓаат под силна снешна бура, температурите се симнаа „пониски од оние на Марс“ јавуваат американски медиуми.

На Јужната полутопка, во Австралија, рекордни 47 степени се регистрирани во Сиднеј.

Тагови:

снег сахара

Facebook impact:

Објавено вторник, 09 јануари 2018 08:23:00
Напишано од емилија