Саудијките за прв пат ќе можат да навиваат на фудбалски стадион

На жените во Саудиска Арабија ќе им биде дозволено првпат да влезат на спортски стадион да гледаат натпревар во фудбал меѓу два локални клуба.

img

Првиот стадион што денеска отвора врати за жени е во градот Џида. Потегот е дел од социјалните реформи планирани за оваа година што се однесуваат на жените на кои им се даваат поголеми права. За да се подгoтоват за промените, властите направија на стадиони т.н. „фамилијарни оддели“ каде ќе може жени да седнат и да гледаат фудбалски натпревар.

Стадионите се исто така опремени и со тоалети за жени, посебни влезови и паркинзи за жени- навивачки. Вo сабота националниот стадион во Ријад ќе ги отвори за првпат вратите за жени да може да присуствуваат на фудбалски натпревар.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено сабота, 13 јануари 2018 03:00:00
Напишано од Вероника