Кои се тајните на Никола Тесла?

Што се случи со документите на Тесла, поврзани со неговото истражување за оружје?

img

Во 1952 година, преостанатите документи на Тесла беа  предадени на Сава Касанови, и беа вратени во Белград, Југославија, каде беше создаден музеј во негова чест.

За време на Титовиот комунистички режим, пристапот на новинарите до документи поврзани со работата на Тесла бил екстремно тежок.

Но во 1960- ти загриженоста се зголеми, кога Советскиот Премиер Хрушчов објави во Врховниот Совет дека Тесла работел на нови научни откритија поврзани со атомско оружје.

Во доцните 1970-ти, постоеше страв дека Советскиот сојуз може да постигне голем технолошки пробив. Некои американски аналитичари заклучија може да се дојде до екслузивни научни откритија во врска со атомското оружје.

Никола Тесла починал на 7 јануари, пред 70 години веднаш по неговата смрт, агентите на ФБИ имале сакале да го запленат целиот негов имот. Неговите нацрти  биле конфискувани и скриени, содржината е сеуште непозната за пошироката јавност.

Најголемите разузнавачки служби во светот трагаат по „благото“ на Никола Тесла поаѓајќи од тоа дека големиот научник работел на решение за тајните зраци. Кога САД и СССр влегоа во трката за вооружување,Теслините идеи беа тие на кои им се обрнуваше посебно внимание.

Тесла излегува со изјави од типот:

„Во 21 век цивилизираните нации поголемиот дел од својот буџет ќе го трошат за образование, а помал за војни“.  „Војната може да се сопре не со тоа што јаките ќе ги направиме слаби, туку со тоа што секоја нација, слаба или јака, ќе стане способна да се брани“.

Мора да се согласиме дека Никола Тесла бил потполно во право.

Организацијата која вршеше документација на документите на Тесла беше деактивирана пред неколку години, а од организацијата изјавиле дека по деактивирањето документите биле целосно уништени, дали е тоа така или е само маска за да се сокријат тајни информации од откритијата на Тесла.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено четврток, 23 октомври 2014 08:07:00
Напишано од Никола