НАЈГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ЈУГОСЛАВИЈА: Во ковчегот на Тито не било неговото тело туку нешто сосема друго...

Телото на Тито, беше полно со разни лекови, па почна прерано да се распаѓа и околу себе да шири непријатен мирис, вели Обрен Џорџевиќ.

img

Погребот на Јосип Броз Тито на 8-ми мај 1980-тата година, не минал без "измама" од страна на Службите за државна безбедност. Имено, било откриено дека во ковчегот воопшто не било телото на Тито.

Некогашниот началник на Службата на државна безбедност, др. Обрен Џорџевиќ, тврди дека во моментот на погребот во ковчегот, покриен со знамето на СФРЈ, воопшто не било телото на Тито, туку во него имало само песок.

"Кога Јосип Броз Тито умре, некои членови на Претседателството на СФРЈ, пред се' Стеван Дроњски и Стане Доланц, сакаа телото да се балсамира и да се стави во мавзолеј, исто како Ленин на Црвениот плоштад. Меѓутоа, телото на Тито, беше полно со разни лекови, па почна прерано да се распаѓа и околу себе да шири непријатен мирис. Од медицински и хигиенски причини одлучија погребот да се изврши без неговото тело. Во ковчегот кој беше изложен во Сојузното Собрание имаше песок", открил за Novosti Џорџевиќ, кој 40 години работел во органите за безбедност.

Објавено понеделник, 24 април 2017 2:45:00
Напишано од Виолета