Изгаснати руски профили кои биле активни за време на американските избори

Преку лажни профили на Facebook од кои било опрерирано од Русија, купени биле илјадници рекламни огласи на социјалната мрежа за време на американските избори во 2016 година, објавено е на блогот на гигантската компанија.

img

Информациите би можеле да понудат нови докази за големите руски напори да се вмешаат во американските избори со кампања за која американските исвестувачки ангеции веруваат дека постапиле под директна наредба на претседателот Владимир Путин.

Од Facebook не го споменуваат рускиот претседател на својот блог, објаснувајќи дека купувањето на огласи, но истакнуваат дека ги разгледуваат твдењата поврзани за се почестото руско влијание на Facebook.

Според објавата, која ја потпишат шефот з абезбедност на Facebook, Алекс Стамос, огласите се повеќе насочени на правење разделби, отколку на промоција на одреден кандидат.

„Facebook затвори приближно 470 неавтентични профили кои заедно потрошиле околу 100.000 долари за генерирање на околу 3.000 огласи“ – наведува Стамос.

Facebook impact:

Објавено недела, 10 септември 2017 05:04:00
Напишано од Виолета