Ова копче на тастатурата е практично, а РЕТКО се користи: „Добро што пријател ми ги отвори очите!“

Малку луѓе знаат за што служи копчето Win на тастатурата. Но, неговата употреба може значително да ви ја олесни секојдневната работа на компјутерот. Во комбинација со други копчиња Win прави чуда! Научете ги овие комбинации и тргнете кон следното ниво на користење на компјутер.

img

Win-копчето од тастатурата нуди корисни функции.

Win го отвора менито „Start“.

Win + B комбинацијата овозможува да ја изберете саканата икона во системската табла. Исто така ви овозможува да се префрлате помеѓу различни икони со стрелките на тастатурата.

Win + D е директен пат кон десктопот (Desktop).

Win + E го отвора Windows Explorer.

Win + F - оваа комбинација овозможува да го отворите менито „Барај“ без помош на маус.

Win + L - оваа комбинација го заклучува компјутерот.

Win + M - ако сакате да ги затворите сите прозорци, искористете ја оваа комбинација.

Win + P ви овозможува да го префрлате режимот на работа на дополнителен монитор или проектор.

Win + R го отвора дијалогот „Run“.

Win + T активира „Taskbar“.

Win + U отвора „Центар за полесен пристап.“

Win + X во Windows 7 го отвора центарот за мобилни апликации. Во Windows 8 - менито „Start“.

Win + Pause отвора „Системски својства“.

Win + F1 - со оваа комбинација се отвора „помошен центар“ во Windows.

Win + Ctrl + 1 + 2 + 3 обезбедува префрлување помеѓу различни прозорци на истата програма.

Win + стрелка нагоре - комбинацијата од овие копчиња ви овозможува да го проширите прозорецот на цел екран. Го обновува и минимизира прозорецот.

Win + десна или лева стрелка - го поместува прозорецот десно или лево на екранот.

Win + Shift + лева или десна стрелка - го вади прозорецот на друг монитор.

Win + Space - во Windows 7 оваа комбинација овозможува да отворите „Desktop“. Во Windows 8 - да се префрлате помеѓу различните јазици на тастатурата.

Win + Key + (оваа клучна комбинација зумира на екранот).

Копчето Win + - ви овозможува да одзумирате.

Facebook impact:

Објавено среда, 21 декември 2016 02:00:00
Напишано од Ирина