Еве зошто треба да престанете да перете на 60 степени

Изгледа дека старото правило „колку е потопла водата, толку алиштата се почисти“ веќе не важи.

img

Непишаното правило кое со генерации се пренесува вели дека шарените и црните алишта треба да се перат на 40 степени, а белите и многу валканите на 60. Сепак, изгледа дека ова правило е застарено и повеќе не важи.

Според новите спроведени студии, перењето алишта на 60 степени е сосема непотребно.

Како прва причина се наведува безпотребното трошење на електрична енергија, а покрај тоа дури и најтврдокорните дамки може без проблем да се исперат на 40 степени.

Особено доколку користите модерни машини за перења алишта, како и течни детергенти кои ги отстрануваат нечистотиите.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено среда, 14 март 2018 01:31:00
Напишано од емилија