Сите раздаваме храна за Задушница- дали е тоа во ред?

Во спомен на починатите, православните верници ја одбележуваат Задушница, еден од најголемите христијански празници. 

img

Сеќавајќи се на покојните претци, верниците на овој ден се молат за простување на гревовите. Во црквата се служи парастос, а по службата се посетуваат гробовите на најблиските, се пали свеќа, се чита молитва и се принесува жртва за спасение на починатите.

Наспроти обичаите на гробовите да се носи и раздава огромно количество храна, од црквата апелираат дека смислата на овој ден  е во молитвата, а жртвата треба да се ограничи на варена пченица, вино и леб.    

Тагови:

Facebook impact:

Објавено сабота, 10 февруари 2018 04:31:00
Напишано од Виолета


Последни вести