Што се случува кога ќе голтнеме гума за џвакање?

На сите ни се случило несакајќи да голтнеме гума за џвакање, а митовите кои се шират за тоа што се случува потоа, како на пример – „ќе ти се залепат цревата“, неретко и претерано не загрижуваат.

img

Гастроентерологот д-р Лиса Ганџху за Базфид открива што се точно се случува кога ќе голтнеме гума за џвакање и дали постои причина за загриженост.

– Нашиот дигестивен тракт е исклучително силен. Ако може да преработи парче месо, може и мастика. Кога тоа еднаш ќе влезе внатре, ќе излезе како и се останато. Не постои одреден временски период за преработка на мастиката, оти тоа зависи од човекот индивидуално, истакнува докторката и напомнува дека единствената разлика е во тоа што гумата за џвакање не се разградува целосно, поради нејзините својства.

Сепак, Ганџху препорачува тоа да не ни се случува често, бидејќи сепак, мастиката може да се заглави во хранопроводот и да настанат сериозни проблеми.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено понеделник, 19 јуни 2017 09:22:00
Напишано од емилија