Во оваа европска држава нема невработени, платите растат и бараат работници

Државата која бележи рекордно ниска невработеност - има потреба од работна сила, а се очекува значаен раст на платите е Чешка. 

img

Чешката Република бележи рекордно ниска невработеност во рамки на ЕУ. Во четвртиот квартал минатата година таа изнесувала само 3,6% .Тоа е воедно и најниска невработеност во историјата на самостојна Репблика Чешка.

Учеството на вработените е на историски максимум и изнесува 72,9%. Ова е податок кој во почетокот на февруари го објави Чесшкиот статистички завод.

Според новите податоци, процентот на невработеност во декември 2017 година е 3,7 %, додека зад неа е Германија со 4,1%.

Од друга страна, земјата со најголема стапка на невработеност во ЕУ и понатаму е Грција со стапка на невработеност од 23,0 отсто (во октомври). Следи Шпанија со 18,4 отсто, Кипар со 14,3 отсто, и Италија со 12 отсто.

На ниво на ЕУ, сезонски прилагодената стапка на невработеност се задржала во декември на најниско ниво во речиси осум години, од 8,2 посто, забележана во ноември 2017 год. 

Тагови:

Facebook impact:

Објавено вторник, 06 март 2018 09:56:00
Напишано од Виолета