Автобусот на “Дурмо турс“ имал вграден уред со кој се манипулирала брзината на движење на тахографската лента

Loading...

Во автобусот на “Дурмо турс“ имаше вградено уред со кој се манипулирала брзината на движење на тахографската лента, изјави на денешното рочиште за автобуската несреќата кај Ласкарци еден од возачите, што на денот на несреќата со истиот автобус на “Дурмо турс“ возел на релацијата од Гостивар до Скопје. Тој кажа дека биле група од тројца возачи на тој автобус и сами воделе и пополнувале тахографска лента и патен налог за секоја релација.
– Не знам кој вградил таков уред. Мене не ми беше потребен и не користев. Знам дека во двата автобуса што ги возев имаше таков уред што се активира со копче на левата страна на воланот, изјави сведокот Џемаил Салии.
Прашан дали можеле да заменат гума или однесат автобус на технички преглед без да знае Ремзи Мифтари, сведокот рече не, појаснувајќи дека за се му кажувале на Ремзи.
Претходно беше сослушан сведок, кој со приватен автомобил возел зад автобусот на “Дурмо турс“. Сведокот кажа дека бил сам во возилото и возел во средната лента позади автобусот и не приметил ништо невообичаено кај автобусот, како чад, истекување или друго нешто.
– Видов како оди по средната лента и добив впечаток како да претекнува. Кога стигнав на крај од кривината видов како веќе автобусот ги имаше пробиено заштитните огради, изјави сведокот.
Тој посочи дека потоа застанал на десната помошна лента и истрчал да помогне.
На дел од сослушувањето на сведокот, обвинителот побара вкрстено да го испраша поради неконзистентност на неговиот денешен исказ со тој во Обвинителството. Судот го прифати, но настана технички проблем со микрофоните во судницата и јавноста не можеше добро да го следи понатамошниот дел од сослушувањето, кое сепак продолжи. Откако заврши со прашања јавниот обвинител, судот даде пауза од 15 минути, а по паузата повторно се продолжи со вкрстени прашања од одбраната.
На прашање од одбраната, бидејќи претходно кажал дека се движел со брзина од околу 70-75 километри на час, да објасни дали со таа брзина му се доближувал или одалечувал на автобусот, сведокот не можеше точно да каже.
– Не можам точно да кажам. Јас возев со околу 75 – 80 километри на час, изјави сведокот, објаснувајќи дека го гледал автобусот во задниот дел, но не може да каже дали го стигнал или не.

 

loading...