Автономијата на Србите на Косово применлива и за унгарското малцинство?

Loading...

Примената на концепт на автономија на Србите на Косово, изработен во соработка со меѓународната заедница, би можел да резултира со значителен напредок во поглед на автономијата на Унгарците во Карпатската низина, оцени претставникот на невладината организација Малцински форум, Андраш Агоштон.Со ваквата автономија би биле опфатени пред се на Унгарците кои живеат во Србија, Романија, Словачка и другите краишта кои до распадот на Австро-унгарската Монархија и припаѓале на Унгарија.Малцински форум најави дека ќе ги повика унгарските двојни државјани да гласаат во матичната држава со цел актуелниот премиер Виктор Орбан да може повторно да формира влада со двотретинско мнозинство.На тој начин би се создале услови за политичко прифаќање на концептот за малцинска автономија на Унгарците во Карпатската низина, смета Агоштон.
МакфаксПримената на концепт на автономија на Србите на Косово, изработен во соработка со меѓународната заедница, би можел да

loading...
Loading...