Адвокатите ги открија најголемите причини за развод

Loading...

Адвокатите, за The Huffington Post, открија осум проблеми кои се најголема причина за развод.
Чувство на нееднаквост
„Кога на почетокот се среќавам со брачните партнери, честопати слушам дека мажот или жената не се чувствуваат еднакви со партнерот во бракот, особено кога станува збор за грижа за децата. Потребно е да се одвои време и енергија да активности во семејството, посети на лекар и дружење.
Секогаш кога некој ќе почувствува дека нивниот сопружник не му помага, се јавува огорченост, а кога се вклучени деца – станува сложено. Поднесување на барање за развод е единствениот начин на кој веруваат дека ќе поправат нешто“, вели Пуја А. Сачдев, адвокат од Сан Диего.
Недостаток на искрена комуникација


Проблемот не е она што си го кажуваат едни на други, туку она што не го кажуваат. Проблемот е создаден и никој од нив не сака да направи нешто околу тоа. Но, проблемот не заминува, туку станува уште подлабок. Потоа, справувањето со него е уште потешко затоа што обете страни сè уште се спротивставуваат на првиот проблем со кој никогаш не се соочиле и го туркаат вториот проблем под килимот.
Лош секс и губење на интимност
„Ова се двете најголеми поплаки. Проблемот е во тоа што односот помеѓу сопружниците е изгубен. Главниот проблем е недостаток на комуникација и недостаток на интимност. Важно е да се поврзувате со вашата сопруга секој ден и да споделувате задоволства како вкусно јадење или прошетка со кучето“, истакнува Лиза Хелфенд Мејер, адвокат од Лос Анџелес.
Сопружниците стануваат само цимери
„Луѓето честопати велат дека сопругот не е личноста со која се омажиле. Клиенти честопати се опишуваат како цимери и велат дека поминуваат малку време во интеракција”, изјави Карла Шиф Донели, адвокат од Питсбург.
Брачниот другар стана себичен
„Себичноста се манифестира на различни начини: преку злоупотреба, непослушност, емоционално отсуство, избегнување на одговорност кај децата, итн. Сопругата не е свесна за тоа што му треба и што сака партнерот“, вели медијаторот и адвокат Алисон Патон.


Различен љубовен јазик
„Ова значи дека, на пример, едниот сопружник љубовта „ја купува“ со подароци, а другиот копнее по допир, разговор и заедно поминато време. Се појавува кавга, недоразбирање и несогласување. Откријте го вашиот љубовен јазик: може да ве спаси од одење во адвокатска фирма “, објаснува адвокатот и медијаторот Денис А. Коен.
Брачните другари се земаат здраво за готово
„На почетокот на врската, партнерите се вљубени и бараат различни начини да победат и да се држат еден до друг. Сепак, штом ќе се заветат, многумина се чувствуваат безбедни и помалку загрижени за тоа дали нивниот партнер е среќен или не. Ретко се среќавам со двојка која се разведува заради ненадеен или еднократен настан, како што е афера за една ноќ или грда расправија. Со толку многу инвестирања во брак, честопати треба многу повеќе за да се стави точка. Кога се сведува на тоа, брачните партнери конечно сфаќаат дека би биле посреќни кога не би биле во брак со таа личност“, заклучува Рандал М. Кеслер, адвокат од Атланта.

loading...
Loading...