Азиските деца се најздрави на планетата: Еве зошто!

Loading...

Овие методи, кои се применуваат во азиските земји, лесно може да се применат и кај нас за да се зачува здравјето на децата.
Азиските деца се најздрави на планетата: Еве зошто!
1. Ги спречуваат децата да читаат одблизу
Во Кина има специјални држачи кои ги спречуваат децата да бидат преблизу до книгата и со тоа да читаат од безбедно растојание. Овие држачи значително ја подобруваат положбата на телото додека седат.
Азиските деца се најздрави на планетата: Еве зошто!
2. Вежба за очите
Во Кина, учениците во основно и средно училиште се упатуваат на вежби за очи кои имаат за цел подобрување на циркулацијата на крвта и релаксација на мускулите на очите. Вежбите се состојат од 6 сесии кои вклучуваат масажи на пределот околу очите и обично се прават двапати на ден.
3. Испитите се полагаат надвор
Повеќето писмени испити се спроведуваат надвор. Од оваа практика има 2 придобивки: го спречува препишувањето, бидејќи студентите се многу далеку едни од други додека седат, а да не зборуваме за здравствените придобивки. Сонцето и свежиот воздух дополнително го намалуваат стресот поради испитите.

 

View this post on Instagram

 

#眼保健操

A post shared by mermermer🎈🎈 (@zzzmermerzzz) on


4. Децата носат хируршки маски цело време
Во Јапонија, основна култура е човекот кој има вирус или е алергичен на полен, прашина и сл. да носи маска во јавност. Со тоа го спречуваат вирусот да се шири наоколу и ја намалуваат можноста за зарази на другите околу себе.
5. Часови во живо
Ако времето е нестабилно, часовите се изведуваат преку Интернет. Од удобноста на нивниот дом, децата ги следат лекциите во живо, додека се максимално заштитени од поплави, пожари, снег и други непогоди.
6. Мали порции здрава храна
Во Јапонија, училиштата им служат на учениците оброци со намалена количина, главно со голем број на продукти како оризот, зеленчукот и месото. Не постои главен оброк, како кај нас. Во Јапонија, сè е насочено кон локалното производство, па и храната е од локалните пазари.
7. Се ценат активностите на отворено
Кампувањата и секаквите други видови активности на отворено се пожелни. Азиските земји веруваат дека децата и возрасните треба да бидат што е можно подолго на отворено за да им се подобри менталното здравје.


8. Пешачењето е пожелно
Децата повеќе пешачат до училиште отколку што користат јавен превоз. Се повеќе Азијци инсталираат аликации за броење на чекорите и пешачат што е можно повеќе. Тоа е единствената форма на рекреација и луѓето го искористуваат максимумот.
9. Борбата против зависноста од Интернет е важна
Децата редовно се следат за навремено да се спречи зависноста од Интернет и од игри. Оние на возраст под 16 години се спречени да сурфаат на Интернет по полноќ со закон.
10. Децата имаат одговорности
Во Јапонија децата имаат обврски кои редовно и добро ги исполнуваат. Така учат да се грижат за себе.

Повеќе информации и анкети можете да најдете на нашата Фејбук страница!!! клик на сликата 

СЛУШАЈТЕ СИ МУЗИКА ДОДЕКА ЧИТАТЕ ВЕСТИ: 

Радио станици на Пулс24

loading...