АКО ГО САКАТЕ КАПРИ СЛАДОЛЕДОТ, ЌЕ ЈА ОБОЖАВАТЕ ОВАА ТОРТА: Потсетува на детството и едноставно се спрема

Loading...

Ако сакате сладолед Капри и таа одлична комбинација на јагоди, чоколадо и ванила, мора да ја пробате оваа торта.
Состојки:
100 гр бисквити
1,5 л млеко
120 гр пудинг од ванила
125 гр шеќер
250 гр путер
80 гр пудинг со вкус на јагода
100 мл вода
600 гр диви бобинки
125 гр шеќер во прав
350 мл вода
200 г чоколадо
2 лажици масло


Подготовка:
Прво, потопете ги бисквитите во млако млеко и потоа наредете ги на плех. Најдобро е да земете калап за торта, со стандардна големина од 24-28 см. Оставете ги во фрижидер да се оладат.
Истурете го шумското овошје во тенџере со 200 ml вода и оставете го да се загрее додека не зоврие. Во меѓувреме, промешајте го пудингот од јагоди со остатокот од водата. Гответе ги бобинките додека не се распаднат, а потоа додадете пудинг и мешајте додека не се згусне. Бидете брзи и внимателни бидејќи може да пукне филот. Истурете го топлиот фил врз бисквитите и оставете да се излади 30 минути.
Истурете 800мл млеко и шеќер во шерпата и варете додека не зоврие. Во меѓувреме изматете го пудингот со остатокот од млекото. Кога млекото ќе зоврие, додадете го пудингот и мешајте додека не се згусне. Оставете да се олади скоро до собна температура, па изматете го маргаринот со миксер да омекне, а потоа постепено додавајте пудинг од ванила и пенесто изматете го. Ако полнењето од шумско овошје е изладено и затегнато, над него додадете фил пудинг од ванила. Оставете да се стврдне целосно, а потоа прелијте ги со чоколадото и маслото што сте ги загревале на пареа. Послужете ја тортата ладна.
Ќе забележите дека чоколадниот слој е малку потежок – ова се должи на искуството на крцкаво чоколадо како кај сладоледот Капри, ако не сакате да биде така – додадете две лажици млеко додека го топите.

loading...
Loading...