Ако до зимата нема вакцина против коронавирусот, само ова може да нè спаси од зараза!

Loading...

Маската не може да му наштети на здравјето на децата, вели имунологот Срѓа Јанковиќ и додава дека маската е столбот на превентивните мерки за спречување на инфекција со вирусот корона, сè додека не пристигне вакцината. 

Јанковиќ наведува дека маската може да претставува непријатност за удобност кај децата, но дека во овој момент не може да се зборува затоа што штити од опасно заразно заболување, кое за некои може да биде смртоносно.

-Маската е наменска, оправдана и неопходна. Тоа е столбот на превенцијата од инфекција на корона. Сè додека не ја направиме вакцината, тоа е единственото нешто што можеме да го направиме за да ја спречиме болеста.- вели имунологот.

Тој забележува дека децата обично немаат сериозна клиничка слика и не се загрозени од вирусот корона, но ако инфекцијата е масивна, има и такви меѓу бебињата кои се родиле со слаб имунитет и можат да бидат опасни по живот.

 За деца кои не можат да носат маски од здравствени причини, алтернативата е визир, а Јанковиќ вели дека студиите покажале дека заштитата што ја обезбедува визирот е помала од маската.

 

loading...