Ако не го чувствувате вкусот на оваа храна, веројатно треба да направите КОВИД-19 тест

Loading...

Покрај покачената температура, краткиот здив, отежнатото дишење и сувата кашлица, еден од главните симптоми за присутност на КОВИД-19 вирусот во телото е и губењето на сетилото за вкус.
Се работи за губење на можноста јазикот да го разликува вкусот помеѓу слаткото, киселото, горкото, соленото и пријаниот вкус, тврдат истражувањата.
Па, ако се сомневате дека сте позитивни на вирусот, добар тест ќе ви дојде да пробате еден или повеќе од овие намирници.
Ако не го чувствувате нивниот интензивен вкус, тогаш време е да се јавите кај матичен лекар.
Листата е следна:
Овошје – слатко или кисело
Колачи и чоколади
Лимон или лимета
Кисели краставички
Солен чипс
Кујнска сол
Прокељ
Зелен чај
Соја сос
Сино сирење

loading...