Апокалиптични сцени од Њујорк, портокалов чад го прекрил градот

Фотографиите и видеата кои денеска пристигнуваат од североистокот на САД изгледаат како сцени од „Mad Max“ – вака американските медиуми ја опишуваат моменталната состојба во градовите на источниот брег, по густиот чад од соседна Канада, предизвикан од шумските пожари. Посебно е погоден Њујорк, а чадот дошол и до Вашингтон.

Како што јавува „CNN“ во последните извештаи, воздухот има „страшна портокалова боја“, а видливоста е слаба. Зградите кои инаку можете јасно да ги видите во текот на ведар ден се покриени со темна магла.

Апокалиптични сцени од Њујорк, портокалов чад го прекрил градот

Исто така, се поставува прашањето зошто е чадот портокалов, а не бел, сив или некоја друга боја.
Имено, чадот од шумските пожари го бои воздухот во портокалова боја од истата причина поради која чистиот воздух изгледа сино – тоа има врска со тоа какви се ситните честички во воздухот, колку ги има и каква боја се.

Овој ефект е уште поизразен наутро и навечер, кога сонцето е ниско на небото, а сцените од Њујорк покажуваат за каков ефект станува збор.
Според мерењето на „Air Quality Index“, Њујорк моментално е најзагадениот град на светот со концентрација на PM2,5 честичките на 353, што е 60,7 пати повеќе од годишната вредност според правилата на СЗО за квалитет на воздухот.

читајте пулс24
Пронајдете не на следниве мрежи: