Аргентина ги замрзна цените на основните производи до 2022 година

Loading...

Аргентинската влада ги замрзна цените на повеќе од илјада основни производи до почетокот на следната година за да ја спречи инфлацијата, прекинувајќи ги преговорите со незадоволните производители на храна.
Владата се обидува да го спречи силниот раст на цените, кој скокна за 3,5 проценти во септември и 42 проценти минатата година, според Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), правејќи притисок врз штедењето и економскиот раст.
Владата на претседателот Алберт Фернандез затоа одлучи да ги ограничи цените на речиси 1.500 прехранбени производи и производи за широка потрошувачка до 7 јануари следната година.
Таа на тој начин ги прекина неуспешните преговори со здружението на производители на храна COPAL, кое тврди дека тие се обидуваат да ја принудат нивната согласност за де факто едностран договор.
Привилегирани позиции
Повикот на владата за замрзнување на цените не им даде доволно гаранции на прехранбените сектори, рече COPAL, тврдејќи дека претставува 35 комори и над 14.500 компании за храна и пијалоци.
„Досегашните предлози покажуваат недостаток на волја од страна на властите да постигнат договор со секторот“, рече COPAL и додаде дека владата не ги зела предвид предлозите на компаниите.
„(Земјоделската) индустрија не предизвика инфлација и ги трпи последиците“, додаде претседателот на COPAL, Даниел Фунес де Риоха.
COPAL претходно изјави дека индустријата за храна и пијалаци „е подготвена да постигне договор за замрзнување на цените“, но повика на „вистински дијалог, наместо еднострани одлуки“.
Владата ја врати топката на теренот на компаниите.
„Некои фракции меѓу водачите на компаниите не се свесни за нивната привилегирана позиција и одбиваат да соработуваат, што треба да ја земе предвид исклучително тешката позиција на Аргентинците во моментов“, рече министерот за внатрешни работи Роберто Фелети.

loading...
Loading...