Ахиловата пета од СИТЕ вируси? Научниците го открија „светиот грал“ што може да доведе до универзална вакцина

Loading...

Истражувачите од општата болница во Масачусетс (МГХ) во САД ја открија „Ахиловата пета“ на повеќето вируси што го мачат човештвото и наскоро би можеле да развијат универзална вакцина.
Истражување, развој и тестирање на вакцините трае долго, како што се покажа со тековната појава на коронавирусот, но тоа е затоа што истражувачите своето време, внимание и ресурси го посветуваат на таргетирање на специфични вируси еден по еден. Но, сега научниците од MGH го пронајдоа она што може да се покаже како напредок на играта што се менува во играта за човештвото што може да ги зајакне нашите тела и да ги направи непропустливи за повеќето вируси.

Се за КОРОНА ВИРУСОТ ПРОЧИТАЈТЕ ТУКА

„Целта е да разбереме како функционира нашиот имунолошки систем со цел да создадеме третмани кои дејствуваат против низа вируси, а не само како вакцини против одреден“, рече Кејт Еffефри, шеф на студијата, во болничко соопштение.

Таканаречената „ахилова пета“ (или ранлива точка) на повеќето вируси е всушност само едноставен протеин со име AGO4, за кој се покажа дека има уникатни антивирусни ефекти во клетките на цицачи.

Кога проучувале глувци, истражувачите откриле дека само клетките со дефицит во AGO4 биле преосетливи на инфекции како вирус на грип. Значи, откако ќе можат да сфатат како да ја зајакнат природната одбрана на нашите тела со AGO4, вирусите веќе нема да имаат шанса да нè инфицираат, барем теоретски.

„Следниот чекор е да се утврди колку е широк спектарот на дејствување на овој протеин за кој било вид на вирус“, вели Еffефри. „И тогаш треба да сфатиме како да ја зголемиме активноста на AGO4 за зајакнување на заштитата од вирусни инфекции“.

Дотогаш треба да се заврши повеќе работа, ова е возбудлив чекор кон универзална вакцинација и потенцијален третман против некои од најсмртоносните вируси во светот.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...