Банките од петок натаму нема да можат да знаат колку кредити имате, црните листи ќе бидат отстранети

Loading...

ХРВАТСКИОТ регистар на кредитните обврски (Croc) од 25 мај мора да го применува општиот акт за заштита на податоци (GDPR), и привремено да го суспендира издавањето на кредитни извештаи за граѓаните и кредитни извештаи за поединци занаетчии и хонорарни преведувачи, објави Хрватското банкарско здружение.
“По повод почетокот на примена на општите прописи за заштита на личните податоци (GDPR) во Европската унија, хрватскиот регистар на кредитните обврски (Croc) издаде одлука со која на 25 Мај 2018, привремено ја суспендира размената на информации и издавање на кредитни извештаи за граѓаните. HROK како и досега ќе издава информации и извештаи за правни лица,и за физичките лица кои вршат деловни активности (занаети, либералните професии и др ), се вели во соопштението, но за физички лица нема да биде во можност со примената на новите закони.
Од HROK истакнаа дека прават технички и регулаторни приспособувања на нивниот бизнис и дека и тие сакаат да “се елиминираат сите потенцијални двосмислености во натамошното спроведување на GDPR-и ќе продолжат да работат во спектарот на своите регистрирани активности веднаш по задоволително усогласување со новиот пропис.” Системот за размена на информации ЦРНАТА ЛИСТА НА ГРАГАНИ завршува. Поради комплексноста на процесот на усогласување со GDPR ТВ, како и пропишаните казни, Австрија и Франција одлучија во првите месеци од примената GDPR- и да го одложи казнувањето и да се фокусира на дополнителни проверки и едукација. Исто така, пред работа на GDPR престанува и системот на размена на информации за корисниците кои не ги исполниле своите кредитни обврски на време, што беше организирана на од Здружението на банкари на Хрватска. По завршувањето на приспособување на новиот европски закон HROK и размена на личните податоците од кредитен ризик и за граѓаните и ќе ја информираат јавноста навремено “, се заклучува во изјавата. Општата регулатива за заштита на личните податоци (БДПР) беше усвоена во 2016 година и ќе започне да се применува во сите земји на ЕУ од 25 мај оваа година. Оваа регулатива носи промени во бизнисот и во законодавниот сектор, особено во однос на правата на граѓаните кои имаат лични информации за складирање или преработка во некои организации. Регулативата се однесува на секоја организација која собира и обработува податоци на субјекти, граѓаните на ЕУ, така што речиси секоја организација, како што некој јавен орган, фирма, здружение, училишта, болници – мора да се во согласност со Правилникот.
Регистарот содржи податоци за сите кредитни задолжувања. Хрватскиот регистар на кредитните обврски (Croc) е компанија основана во 2004 година од страна на 20 хрватски банки на организацијата и управување со кредитниот регистар во Хрватска. Тоа е систем за собирање, обработка и размена на информации на сите кредитни обврски на клиентите на финансиските институции. Регистарот со собрани и обработени податоци за сите задолжувања често беше критикуван и неажурен. Корисниците се регистрираат како банки, лизинг компании, кредитни компании и здруженија за потрошувачки кредити кои ги користеа овие податоци без согласност на лицата баратели на услуги… Систем за размена на информации (СРИ), кој често во јавноста се нарекува “црна листа и разменува листи на неправилни клиенти, или финансиски податоци во врска со неправилни отплати на кредитите најверојатно ќе стане минато.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...