Бело или црно: Кое чоколадо е поздраво?

Loading...

Што содржи црното чоколадо?
Темното чоколадо е направено од какао, кое е неговата главна состојка. Колку е поголем процентот на какао во чоколадото, толку е поквалитетно и подобро за нашето здравје.
Причината за тоа е високата содржина на антиоксиданси, претежно флавоноиди, кои се важни за здравјето.
Темното чоколадо содржи два важни минерали: магнезиум и бакар.
Го зголемува нивото на добриот холестерол (HDL), го подобрува расположението и содржи железо, со што може да помогне при блага анемија.
Црно или темно се смета секое чоколадо што содржи над 50% делови од какао.
Темното чоколадо содржи 520 калории на 100 грама.
Кој е составот на белото чоколадо?
Белата чоколада е најлош избор на чоколадо. Содржи 540 калории на 100 грама, што е слично на темното чоколадо.
Сепак, главните состојки на белото чоколадо се шеќерот и маснотиите, кои сочинуваат повеќе од 50% од чоколадото, што има лош ефект врз холестеролот, триглицеридите и крвните садови.
Белата чоколада има поголем процент на заситени масти отколку темното чоколадо.
Заклучок: Значи, да видиме – која чоколада е поздрава?
Најдобар избор на чоколадо е чоколадото со над 70% делови од какао. Избегнувајте бело чоколадо.

loading...
Loading...