Билингвалните бебиња ја разликуваат граматиката

Loading...

Дури и пред да проговорат, билингвалните бебиња на возраст од седум месеци ја разликуваат граматиката на двата јазика, покажува истражувањето претставено на годишната конференција на Американското здружение за развој на науката (AAAS) во петокот во Бостон.

„Од седмиот месец на животот, бебињата се чувствителни на разликите меѓу двата јазика и ги користат како ориентир за да ги разликуваат”, појаснува Џенет Веркер, психолог од универзитетот Британска Колумбија во Канада,
Веркер и нејзината колешка од лингвистичката наука Џудит Гервен од универзитетот Пари-Декарт тврдат дека многу малите деца ја користат зачестеноста на зборовите за одредување на нивната важност.
„На пример англиските зборови 'the' и 'with' се многу чести и децата всушност го учат јазикот сметајќи, меѓутоа на билингвалните бебиња тоа не им е доволно и тие мора да развијат нови стратегии”, вели Гервен.
„Доколку зборувате два јазика не се плашете, вашите бебиња имаат способност да ги разликуваат и да ги користат двата јазика на восхитувачки начин”, тврдат двете научнички.
Тие појаснуваат дека во разликувањето на двата јазика, на пример англиски јапонски, бебињата се водат од тоналитетот, должината или краткоста на одговорите, како и според редоследот на зборовите во реченицата.
Макфакс
Дури и пред да проговорат, билингвалните бебиња на возраст од седум месеци ја разликуваат граматиката на двата јазика, пока

loading...