Болки по породувањето: Што ги предизвикува и како да ги ублажите?

Некои жени ќе закрепнат побрзо по породувањето, додека на други ќе им треба малку повеќе време за целосно да закрепнат и болката ќе исчезне. Сѐ е индивидуално, а зависи од начинот на породување. Сепак, постојат одредени методи кои можат да ја ублажат болката после породувањето.
Што се случува со телото по породувањето?
По породувањето, потребни се околу шест до осум недели за да се опорави телото. Првите денови се најлоши и се случуваат различни промени, како што е крвав исцедок од вагината, наречен лохија или акушерско миење, кој може да трае и до десет дена по раѓањето кога ќе добие кафена, а потоа жолтеникава боја. Исто така, зголемената матка почнува да се собира и се намалува со текот на времето, а самите контракции можат да бидат болни.
Има промени и во градите кои отекуваат поради производството на млеко и можат да бидат болни на допир. Исто така, постои зголемена потреба за мокрење, па затоа е важно секогаш да се оди во тоалет навреме за да се избегне развој на инфекција или воспаление на мочниот меур. Друг проблем што се јавува е во дигестивниот систем. Овие промени во и на телото по породувањето се нормални и ќе се повлечат по одреден временски период.
Како да се ублажи болката по породувањето?
Постојат неколку природни начини за ублажување на болката по породувањето, додека мајките кои не дојат може да земаат и лекови против болки. Односно, ако мајката дои, може да се зема парацетамол без кодеин или ако не дои, обично се дава кодеин или аспирин. Најдобро е да се консултирате со лекар пред да земете лекови. Во зависност од тоа за која болка станува збор, или за кој дел од телото, постојат различни методи за нивно ублажување.
1. Лохија
Веќе споменатиот вагинален исцедок е сосема нормална појава по породувањето. Важно е да се избегнува сексуален однос за време на ова крварење слично на менструацијата и да се внимава на хигиената на вагината и анусот за да се спречи бактериска инфекција. Потребно е и редовно менување на хигиенските влошки на секои четири часа и редовно плакнење по вршење нужда.
2. Болка на местото на засекот
При вагинално раѓање, закрепнувањето е нешто побрзо, а инцизијата може да биде болна недела до две по породувањето. Ладните облоги и седењето на перница наместо на тврда површина може да помогне да се намали болката. При породување со царски рез, закрепнувањето може да потрае четири до шест недели. Кегеловите вежби можат да помогнат и при заздравување при вагинално породување, како и топли облоги со стерилна газа кои се ставаат на местото на засекот, и правилно бришење по вршење нужда, од напред кон назад.
3. Хемороиди
Хемороидите, кои можат да бидат многу непријатни и болни, се вообичаени во бременоста, како и после неа. Може да помогне специјална перница која може да се купи во продавници со медицинска опрема, како и почесто вежбање, топли или ладни купки и специјализирана маст за хемороиди.
4. Запек или дијареа
Покрај хемороидите, може да дојде и до запек, па затоа е неопходно да се јаде храна богата со растителни влакна, да се пијат многу течности и по препорака на лекар да се земаат специјални производи кои ќе ја омекнат столицата. Покрај запек, може да се јави и дијареа, која исто така се контролира со специфичен режим на исхрана и лекови препишани од лекар.
5. Грчеви
Грчевите се јавуваат како знак на контракција и стеснување на матката, а посилно може да се почувствуваат за време на доењето. Овие грчеви се сосема нормални, иако знаат да бидат непријатни, а траат и до десет дена. Може да помогнат техниките на дишење кои се користеле и за време на породувањето. Дополнително, болката може да се намали со лесни масажи со кружни движења во првите неколку дена по раѓањето, како и со ставање топли облоги на пределот на стомакот.
6. Главоболка
Главоболката може да се појави веднаш по породувањето како резултат на самото породување или поради промени во нивото на хормоните. Најдобрите лекови се одмарањето или лежењето на грб, додека одредени лекови против болки можат да помогнат при интензивните главоболки.
Покрај болката, може да се појават и некои други промени. На пример, промените во нивото на хормоните може да предизвикаат губење на косата. Стриите се исто така чести, како и мешаните чувства, како што се анксиозност, загриженост, замор и депресија, кои се јавуваат по породувањето.
Заклучок
Постпородилната болка е нормална и всушност е добар знак бидејќи значи дека телото се опоравува и раните зараснуваат. Постпарталната болка може да се ублажи, во зависност од нејзиниот интензитет и видот на болката. Во некои случаи, одмор и топли или ладни облоги ќе помогнат, додека понекогаш ќе бидат потребни лекови. Посебно е важно максимално да се одморате со цел телото побрзо да закрепне.

Пронајдете не на следниве мрежи: