Бремените жени да се вакцинираат против Ковид 19?

Loading...

Издадено е ажурирано упатство од Заедничкиот комитет за вакцинација и имунизација (JCVI), во кое се наведува дека и вакцините Фајзер и Оксфорд против коронавирус МОЖЕ да се даваат на бремени жени доколку се изложени на висок ризик од заразување
Советот вели дека бремените жени треба да разговараат за своите индивидуални околности со својот лекар или бабица ако имаат состојби што ги ставаат “на многу висок ризик од сериозни компликации” од коронавирус или ако ризикот од изложеност на вирусот е висок – како што е првата линија на здравствени работници.
Во него се наведува:
„Нема познат ризик поврзан со давање на неживи вакцини за време на бременоста. Овие вакцини не можат да се реплицираат, па затоа не можат да предизвикаат инфекција ниту кај жената ниту кај нероденото дете. ‘
Тој додаде дека сè уште нема доволно докази за да се препорача „рутинска употреба“ на вакцините за време на бременоста:
„Иако достапните податоци не укажуваат на никакви безбедносни проблеми или штети на бременоста, нема доволно докази за препорака на рутинска употреба на вакцини COVID-19 за време на бременоста“
Исто така, рече дека жените кои се обидуваат да забременат можат да бидат вакцинирани, наведувајќи:


„Оние кои се обидуваат да забременат, не треба да избегнуваат бременост по вакцинирањето“.
JCVI исто така ги ажурираше своите совети за жени кои дојат, велејќи дека „вакцината да може да се прима додека доите“.
Ажурираниот совет е важна вест, што треба да ги увери бремените жени и новите родители.
Особено е важно кога сметате дека младите жени најверојатно ќе ја одбијат вакцината, според неодамнешното истражување на „Откријте сега“.
Анкетирани се над 55.000 луѓе и откриено е дека повеќе од една четвртина од жени на возраст од 18 до 34 години изјавиле дека ќе кажат не на вакцината, велејќи дека загриженоста за влијанието на вакцината врз плодноста и бременоста е причина за тоа.
Сега во Велика Британија има две одобрени вакцини – вакцината Pfizer-BioNTech и вакцината AstraZeneca Oxford.
Програмата за вакцинирање е во тек и Борис Johnонсон рече дека Велика Британија ќе вакцинира „десетици милиони“ луѓе во следните три месеци.
Ревматологот Лора Дуркан, која го чека своето трето бебе, ја прими вакцината и ја сподели оваа фотографија на Твитер:

loading...