Брзата храна создава зависност

Loading...

Американско списание ја истражуваше поврзаноста меѓу прекумерна телесна тежина и зависност од храна. Резултатите покажаа дека брзата храна може да предизвика зависност.
Повеќе од половина од сите калории кои ги внесуваме доаѓаат од преработена храна – храна полна со шеќери, сол, масти, масло и други адитиви, покажа новото истражување кое го пренесува The New York Times.
Оваа храна е многу евтина, па затоа ова е причината зошто се консумира толку често – бидејќи е вкусна и создава зависност.
Во рамки на истражувањето учестуваат повеќе од 500 луѓе.
Резултатите покажаа дека одредена брза храна може да предизвика однесување кое наликува на зависност, односно може да создаде интензивна желба, губење на контрола и невозможност да прекинете да ја јадете оваа храна.

loading...