БРЗО, ЛЕСНО И ВКУСНО – Направете пита со мед како врвен готвач!

Loading...

Состојки
400 гр брашно
3 лажици мед
3 јајца
80 гр путер
150 гр шеќер
1 лажичка сода бикарбона
За фил:
150 гр шеќер во прав
900 гр павлака


Подготовкa:
Во тенџерето додадете шеќер, путер, мед и ставете го на оган да се стопи смесата.
Тргнете го тенџерето од оган, промешајте ги јајцата и додајте ги јајцата, мешајќи постојано, внимавајте да не зоврие. Постепено додавајте брашно и сода бикарбона и мешајте додека не добиете тесто.
Пренесете го тестото во хартија за печење и посипете со малку брашно. Месете го кратко рачно. Поделете го на осум дела и истегнете го секој ретко. Притиснете го секое парче валано тесто со калап за торта за да добиете тесто со големина на калап.
Пренесете го тестото во плех обложен со хартија за печење и печете го во рерна загреана на 180 степени 3-4 минути. Печете го и вишокот тесто.
Потоа подгответе го кремот. Измешајте шеќер и павлака и ставете го кремот во фрижидер. Повторете ја постапката два, три пати.
Печените кори премачкајте ги со крем, редејќи ги една врз друга. Завршете со крем, а одозгора изрендајте го вишокот печено тесто.
Ставете ја питата со мед во фрижидер и послужете ја следниот ден, кога корите ќе омекнат.

loading...