Брокула – зелениот цвет на здравјето

Loading...

Иако многумина не се љубители на зеленчук или дури и ако го консумираат, тоа се сведува на едвај две или три работи, но треба да ги имате предвид и здравствените придобивки од она што се внесува во организмот. Една од нив е дефинитивно брокулата, која има многу придобивки за здравјето на организмот.
Брокулата е здрава бидејќи има завидна содржина на диетални влакна кои ги уништуваат покачените нивоа на холестерол. Исто така, содржи значителни количини на фолна киселина, витамин Б3 и магнезиум, кои помагаат во природното регулирање на нивото на хомоцистеин во организмот, а со тоа го штитат кардиоваскуларниот систем. Овој зеленчук е богат со витамин Б1, кој обезбедува скоро третина од дневните потреби на организмот и игра важна улога во правилното функционирање на мозокот.


Поради обликот на главата, брокулата понекогаш се нарекува зелен цвет на здравјето. Овој зеленчук содржи двојно повеќе витамин Ц од портокалот. Тоа е витамин кој помага при употреба на железо, спречува појава на катаракта, ги ублажува симптомите на настинка и ја зајакнува општата одбранбена способност на организмот. Брокулата исто така содржи витамини од групата Б, особено Б3, Б5 и фолна киселина кои го поддржуваат растот на феталното ткиво.

loading...