Бројот на загинати во Газа би можел да биде пет пати поголем од официјалните бројки, се вели во нов извештај

Бројот на загинати од деветмесечните израелски воздушни и копнени напади врз Газа може да биде речиси пет пати поголем од официјалната бројка, според новиот извештај кој проценува дека бројот на загинати би можел да надмине 186.000.Министерството за здравство на Газа во понеделникот соопшти дека најмалку 38.193 луѓе се убиени во војната меѓу Израел и палестинските милитанти, која сега е во нејзиниот десетти месец.Според официјалните податоци, уште 87.903 лица се повредени во Појасот Газа од почетокот на војната кога милитантите на Хамас го нападнаа Израел на 7 октомври 2023 година, пишуваат странските медиуми, пренесува Телеграф.Сепак, британското медицинско списание „Лансет“ објави извештај оваа недела дека вистинскиот број на загинати од конфликтот во Газа може да биде над 186.000 – околу осум проценти од населението во Газа.Податоците дека жртвите во Газа би можеле да достигнат 186.000 се засноваат на пресметката дека за секое лице директно убиено од војната – уште четири лица ќе умрат индиректно.Во написот на Лансет се наведува дека „во последните конфликти, бројот на индиректни смртни случаи се движи од 3 до 15 пати повеќе од бројот на директни смртни случаи“.„Применувајќи ја конзервативната проценка од четири индиректни смртни случаи на една директна смрт на 37.396 пријавени смртни случаи, не е неверојатно да се процени дека дури 186.000 или повеќе смртни случаи може да се припишат на тековниот конфликт во Газа.„Користејќи ја проценката на населението на Појасот Газа за 2022 година од 2.375.259, ова ќе се претвори во седум до девет проценти од вкупното население во Појасот Газа.Податоците дека жртвите во Газа би можеле да достигнат 186.000 се засноваат на пресметката дека за секое лице директно убиено од војната – уште четири лица ќе умрат индиректно.Во написот на Лансет се наведува дека „во последните конфликти, бројот на индиректни смртни случаи се движи од 3 до 15 пати повеќе од бројот на директни смртни случаи“.„Применувајќи ја конзервативната проценка од четири индиректни смртни случаи на една директна смрт на 37.396 пријавени смртни случаи, не е неверојатно да се процени дека дури 186.000 или повеќе смртни случаи може да се припишат на тековниот конфликт во Газа.„Користејќи ја проценката на населението на Појасот Газа за 2022 година од 2.375.259, ова ќе се претвори во седум до девет проценти од вкупното население во Појасот Газа.Додека израелските власти ги оспорија бројките на Министерството за здравство во Газа, израелските разузнавачки служби, ОН и СЗО ги прифатија како точни, се вели во својот извештај „Лансет“.Според списанието, масовното уништување на инфраструктурата го отежнало собирањето податоци за Министерството за здравство во уништениот појас од војната.Од 10 мај 2024 година, 30 отсто од 35.091 смртни случаи биле неидентификувани, според извештајот, но списанието предупреди дека бројот на пријавени смртни случаи е веројатно потценет.Авторите на извештајот ја наведоа невладината организација Ерварс, која презема детални проценки на инцидентите во Појасот Газа.Според извештајот, организацијата „често открива дека во списокот на министерството не се вклучени сите имиња на жртви што може да се идентификуваат“.Во извештајот, исто така, се вели дека бројот на тела кои сè уште се закопани под урнатините се проценува на повеќе од 10.000 бидејќи 35 отсто од зградите во Појасот Газа биле уништени до 29 февруари 2024 година, според проценките на ОН.Авторите на извештајот повикаа на „итен и итен прекин на огнот во Појасот Газа“, како и „мерки за да се овозможи дистрибуција на медицински материјали, храна, чиста вода и други ресурси за основните човечки потреби“.

Пронајдете не на следниве мрежи: