Бугарската црква номинирана за Нобелова награда за мир

Loading...

Бугарската православна црква е номинирана за Нобеловата награда за мир за 2013 година, а како повод за номинирањето, како што јави Бгнес, е спасувањето на бугарските Евреи во Втората светска војна.Во образложението на номинацијата се наведува дека нејзините духовни преставници одиграле водечка улога во спасувањето на бугарските Евреи од логорите на смртта.Како што јавува Бгнес, БПЦ била единствената верска институција од територијата под контрола на Хитлер што отворено ја прокламирала својата позиција контра депортацијата на еврејското население.Номинацијата на БПЦ следува десетина дена откако бугарското Собрание преку декларација се извини за учество во депортацијата на повеќе од 11 илјади Евреи од териториите на Македонија и на Грција за време на Втората светска војна.
МакфаксБугарската православна црква е номинирана за Нобеловата награда за мир за 2013 година, а како повод за номинирањето, к

loading...
Loading...