Важен напредок е регистриран во преговорите за името

Loading...

Австриската министерка за надворешни работи на ЕУ, Карин Кнајсл, порача дека е постигнат важен напредок во спорот за името, и посочи дека регионот на Западниот Балкан е од геополитички интерес за Европската Унија.


– Повеќе пати имав прилика да се сретнам со министрите за надворешни работи на ПЈРМ и Грција. Важен напредок е регистриран, но останува да се види кога може да се очекува решение. Следни чекори се потребни, нашето источно соседство не ни е само историски блиско, туку сакаме едноставно да избегнеме вакум што ќе може да биде експлоатиран од други сили. Придружувањето на регионот е геополитчки интерес за целата ЕУ, изјави Кнајсл.

loading...