Важно е да јадете по две банани секој ден

Loading...

Консумацијата на две банани дневно претставува превенција од евентуален мозочен удар. Ова го потврдува една британско-италијанска студија.
Ризикот од мозочен удар намалува исто и со консумација на спанаќ, ореви, млеко и риба.
Меѓу другото и претходните студии до сега покажале дека консумацијата на банини помага при регулирање на крвниот притисок, но со последното истражување тоа е и докажано.
Експертите тврдат дека неопходната дневна порција од 1000 мг калиум е сосема доволна за намалување на ризикот од мозочен удар.
Една банана содржи приближно 500 мг калиум кој помага за регулирање на крвниот притисок и го контролира балансот на течностите во организмот.

loading...