Вежбањето во одредено време од денот може да го намали нивото на шеќер во крвта, се вели во студијата

Сите ја знаеме важноста на вежбањето. Редовната физичка активност е од витално значење не само за одржување на здрава тежина, туку и за намалување на ризикот од опасни нарушувања како што се коронарна срцева болест, мозочен удар и рак.Физичката активност може да помогне и во заштитата од дијабетес тип 2, пишува Express.co.uk .За да ги имаме овие придобивки, британските здравствени власти советуваат дека сите ние треба да вежбаме секој ден и најмалку 150 минути неделно.Но, една нова студија сугерира дека вежбањето во одредено време од денот може да биде најдобро за оние кои сакаат да го контролираат нивото на шеќер во крвта и да го намалат ризикот од дијабетес.Според студијата објавена во списанието „Дебелина“, вежбањето навечер е поефикасно за намалување на нивото на шеќер во крвта.Откриено е дека ова е случај со возрасните со прекумерна тежина или дебели кога тие биле вклучени во умерена до енергична физичка активност во текот на вечерта.Истражувачкиот тим објасни дека ова ниво на вежбање веќе се покажало дека ја зголемува хомеостазата на гликозата – контролирано ниво на шеќер во крвта.Но, велат тие, помалку се знае за оптималното време на умерена до енергична физичка активност за да се подобри дневната контрола на гликозата во крвта.

Пронајдете не на следниве мрежи: