ВЕЌЕ НЕ МОРА НИ ДА ЧИТАТЕ: „Гугл“ воведува нова опција

Google воведува нова опција наречена „Listen to this page“ која може гласно да ви чита веб-страница од прелистувачот Android Chrome.

Функцијата доаѓа со контроли за репродукција слични на оние што ќе ги најдете во музичките плеери или подкаст, што ви овозможува да паузирате, да ја менувате брзината на читање, брзо напред или да прескокнете напред или назад за 10 секунди.

Можете исто така да го емитувате гласот што го користи, како и јазикот. Оваа функција поддржува неколку јазици, вклучувајќи англиски, француски, германски, арапски, хинду и шпански. За да видите дали ја имате, одете на страница со многу текст, потоа допрете го менито со три точки и „Listen to this page“, што треба да се појави веднаш под опцијата Translate.

Можете исто така да побарате од „Помошникот на Google“ да ви чита на глас веб-страници, па дури и да преведува на други јазици додека го прави тоа. Но, изборот на таа опција ве носи од Chrome во апликацијата Google, додека новата опција ве држи во вашиот прелистувач.

Google исто така ја тестираше функцијата за Chrome на компјутери. Safari за iPhone има слична функција наречена „Listen Page“ која ви чита веб-страници со гласот на Siri, со многу исти контроли како оние на Google.

Пронајдете не на следниве мрежи: