Витамин Д

Loading...

ЗОШТО НИ Е ПОТРЕБЕН ВИТАМИНОТ Д?

Витаминот Д се создава по природен пат во човечкото тело, кога тоа е изложено на сонце. Поради тоа, познат е и како “сончевиот” витамин.

На сите ни е познато дека витаминот Д е особено важен за коските. Тој помага за полесно апсорбирање на калциумот. Недостатокот на калциум води до рахитис (омекнување и деформирање на коските) кај децата и остеопороза кај возрасните. Витаминот Д помага за побрзо зараснување на повредите на коските кај повозрасните луѓе.

Митови и вистини за витаминот Д

Секојдневно се прават различни истражувања кои што докажуваат колку е важен витаминот Д и ги прошируваат областите во кои што е корисен. Така, денес познато е дека витаминот Д помага во заштитата и лекувањето на многубројни заболувања како некои видови рак (на дојката, на простатата, на дебелото црево), мултиплекс склероза и Алцхајмеровата болест.

Има и такви истражувања кои го сврзуваат витаминот Д и младоста. Според нив, жените кои што имаат поголемо количество витамин Д во крвта изгледаат помлади.

КОЛКУ ВИТАМИН Д ДА ВНЕСУВАМЕ ДНЕВНО?

Експертите препорачуваат дневно да се внесуваат 5-15µg витамин Д. Многу истражувања покажуваат дека со консумирање на 20µg дневно, се намалува ризикот од остеопороза.

Најголем дел од експертите сметаат дека дневното внесување на вкупно 25-50µg витамин Д, од различни извори (сонце, исхрана, додатоци во исхраната) е идеално за зачувување на добро здравје.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...