Внимавајте! Тоа што најчесто го гледате, тоа и најмногу го јадете

Loading...

Научниците ја докажаа врската помеѓу достапноста на одредени видови храна и ризикот од зголемена тежина.
Внимавајте! Тоа што најчесто го гледате, тоа и најмногу го јадете
Ако ја декорирате вашата кујна со фотографии или со слики со храна, имајте предвид дека тоа може да влијае на вашата телесна тежина. Истото важи и ако ставите одредени видови храна на видливо место, како што се: сад со овошје, корпа со зеленчук или тегла со житарици.


Научниците ја докажаа врската помеѓу достапноста на одредени видови храна и ризикот од зголемена тежина. Тие користеле фотографии направени во кујните на 200 домаќинства и откриле дека луѓето што имаат овошје и зеленчук на полиците во просек имаат шест килограми помалку, а оние што имаат житни култури за појадок во просек имаат девет килограми повеќе.
Најголема телесна тежина (во просек 11-12 килограми) е забележана кај жените во чиишто кујни биле фотографирани газирани сокови.

loading...
Loading...