Во есен јадете горчлива, а во пролет зачинета храна

Loading...

Не се прејадувајте, за да не морате потоа долго да седите или лежите, бидејќи тоа сигурно ќе ви го скрати животот. Станувајте од масата пред да се наситите, по што ќе прошетате и никогаш не јадете пред спиење.
Јадете помалку и почесто. Тоа ќе ви обезбеди добро варење и нема да го преоптоварувате петтиот важен орган.
Кога ќе почнете да јадете, првин консумирајте ги најжешките јадења, потоа топлите и на крај – студените. Ако нема ладно јадење, напијте се малку ладна вода. Пред оброк, секогаш дишете длабоко и голтнете малку воздух.


Во пролетта јадете повеќе зачинета храна; во текот на летото – повеќе кисела; на есен – горчлива; во зима – помалку солени јадења. Имајте на ум дека храната подготвена во печката е покорисна од суровата и многу е подобро да јадете помалку отколку повеќе.
Ако сте земале премногу храна, не пијте многу вода и не голтајте ја брзо. Незаситност доаѓа кога долго време сте гладувале. Не јадете овошје на празен стомак, бидејќи тие ги загреваат органите над дијафрагмата.
И уште нешто- премногу консумиран суров зеленчук може да ја оштети здравата боја на кожа.

loading...