Во Сингапур родено бебе со антитела на коронавирусот

Loading...

Во Сингапур мајка којашто во март, за време на бременоста била инфицирана од новиот коронавирус, роди бебе кое има антитела на коронавирусот SARS-CoV-2, но не и симптоми на болеста Covid-19.
Бебето е родено во октомври, и според стручњаците претставува нов доказ дека Covid-19 може да се пренесе од мајката на плодот. Се претпоставува дека мајката ги пренела своите антитела на плодот во текот на бременоста.
Светска здравствена организација (СЗО – WHO) и натаму не поседува научно потврдени сознанија дали мајката може да ја пренесе заразата на фетусот за време на бременоста или на бебето за време на породувањето. Досега не е пронајден викрусот во плодовата вода и во мајчиното млеко.
Американските лекари во октомври соопштија дека е реткост пренесувањето на Covid-19 од мајката на новороденчето.

loading...