ГЕРМАНСКИОТ БДП ПАДНА ЗА ПЕТ ПРОЦЕНТИ ВО 2020 ГОДИНА

Loading...

Германската економија забележа пад од 5,0 проценти во пандемијата 2020 година, завршувајќи ја десетгодишната експанзија бидејќи задуши голем дел од бизнис активностите на потрошувачите, според податоците на Федералното биро за статистика, Дестатис.
Колку и да е мрачна оваа бројка, падот е помал отколку што предвидуваа многу аналитичари, а високата стапка на раст на заштедите сугерира дека потрошувачите би можеле да бидат подготвени да започнат со силно економско закрепнување кога конечно ќе се укине блокадата, проценува агенцијата АП.
Според Дестатис, само германскиот градежен сектор порасна минатата година, додека индустриското производство и услужниот сектор длабоко потонаа. Земјоделството, финансиските услуги, недвижностите, информациите и комуникациските сектори претрпеа благ пад.
Алберт Бракман, шеф на групата за економски проценки и цени, вели дека приватната потрошувачка „може значително да порасне“ во наредниот период, имајќи предвид дека стапката на заштеди во Германија порасна за рекордни 16,3 проценти во текот на 2020 година.
Германската економија минатата година помина подобро отколку некои други членки на еврозоната. Според Дестатис, Франција паднала за 9,4 проценти, Италија за 9,9 проценти, а Шпанија зависна од туризам за 12,4 проценти, според АП, и додава дека официјалната статистика на тие земји треба да биде објавена на почетокот на февруари.

loading...