Германските експерти кои што треба да ги утврдат причините за пожарот во модуларната болница во Тетово и денеска не пристигнаа во земјата

Loading...

Германските експерти кои што треба да ги утврдат причините за пожарот во модуларната болница во Тетово во која животот го загубија 14 лица денеска не пристигнаа во земјата.
-Денеска четворицата експерти не се пристигнати. Очекуваме тие да пристигнат деновиве, истакна на денешната пресконференција владиниот портпарол Душко Арсовски.
На прашање до каде е истрагата за истиот пожар, со оглед што оттогаш поминбаа повеќе денови, Арсовски упати новинарите одговорите да ги побараат од надлежните истражни органи во земјава, кои функциопнираат независно од извршната власт.
-И ние апелираме истрагата да се заврши што побрзо до надлежните органи, рече Арсовски.
Новинарите се интересираа и дали се реални оставките на министерорт за здравство Венко Филипче и неговиот заменик Илир Хасани, и до каде е одлуката на премиерот Заев за нив.
-Оставките на министерот Венко Филипче и на заменик министерот Илир Хасани, за кои беше соопштено преку пресконференција на министерот и преку фејсбук статус на заменикот се доставени до премиерот Заев и се архивирани и тие не отстапуваат од овие оставки. Премиерот веќе објави дека својата одлука ќе ја донесе откако ќе бидат утврдени преку кистрагата што се води за случајот и очекуваме тоа да се случи во наредниот период. И премиерот апелира до надлежните органи што побрзо да биде завршена истрагата, рече Арсовски.
На прашањето за запрената изградба на три модуларни амбуланти, Арсовски ерече дека ја проверуваат оваа информација.
-Во секој случај е битно да се напомене дека овие болници се безбедни и го зголемија капацитетот на нашите болници во екот на ковид пандемијата, како и дека вакви болници се применуваат во целиот свет. Такви модуларни болници се уште добро функционираат во рамки на Инфективна клиниука во Скиопје, како и во други градови, рече Арсовски.
За прашањето зошто земјава е на врвот на листите и по одвишна смртност од ковид, односно граѓани кои се починати во домашни услови, тој објасни дека главна причина за високата смртност е што лицата не доаѓале навреме на лекар и се обидувале да се лечат дома, акога стигнувале во боолница, биле со тешки симптоми.
-Исто таја треба да се напомене дека најголем број од починатите члица се над 60 годишна возраст, и најголемиот дел од нив се со хронични заболувања, како што се бибрежна болест, хиперфтензија и слично, потенцира Арсовски.

loading...
Loading...