Ги славиме Св. Кирил и Методиј- ова треба да го направите

Loading...

Православната црква денеска ги прославува светите браќа Кирил и Методиј, кои ја ширеле христијанската вера и писменост. Празникот во црковниот календар е одбележан со црвено, што значи дека е тежок празник.
Народните верувања велат дека на овој ден не се пере, не се пушта правосмукалка, ниту пак се работат било какви тешки работи по дома.
Добро е на овој празник децата да читаат книги, како добро би учеле во текот на целата година.
Ова важи и за студентите. За да имаат успешна учебна година потребно е утре да читаат.

loading...